Zeep kun je volgens twee methodes maken, het koude proces en het warme proces.
Het warme proces houd in dat je de zeepmengsel kookt voor 2-3 uur daarna giet je het in een zeep mal en laat je het hard worden.
Het koude proces houd in dat je de zeepmengsel mixt en gelijk in de zeep mal gieten zonder te koken.
Is er een verschil tussen koude proces zeep en warme proces zeep?
Kwalitatief is er geen verschil tussen de twee soorten zeep. De zepen zijn allebei even goed en hebben de zelfde kwaliteit.
Het verschil ligt in de design, het uiterlijk en de droogtijd van de zeep.
Het koude proces geeft je meer ruimte om verschillende ontwerpen uit te voeren wat de zeep een meer verfijnder en mooier uiterlijk geeft.
Het warme proces geeft minder ruimte voor een verfijnde design daarom zie je dat warme proces zepen meestal een robuuste en rustieke look hebben wat in principe niks mis mee is als je dat prefereert.
Daarnaast heeft de zeep tijd nodig om te drogen en rijp te worden voordat het klaar is voor het gebruik.
Het koude proces zeep heeft (afhankelijk van het recept) 4 tot 8 weken tijd om te drogen, soms bij uitzonderlijk recepten heeft de zeep 3 tot 9 "maanden" nodig om te drogen.
Tijdens de droogperiode verdampt de extra water, de PH-waarde neutraliseert, de zeep wordt harder en de schuim verbeterd.
Het warme proces zeep heeft minder tijd nodig om te drogen omdat tijdens het koken is de meeste water verdampt en de zeepmengsel neutraliseert maar het is wel verstandig om de zeep nog zo’n 2 weken laten drogen.
Handgemaakte natuurlijke zeep is het beste wat je kunt gebruiken voor je huid. Of het volgens het koude proces of het warme proces gemaakt is beïnvloedt niet de kwaliteit van de zeep.
Reactie plaatsen
Reacties